Ce este leasingul?

21.09.2022

Ce este leasingul?

Știm că ați obosit deja de calcule de genul: “în cât timp pot să adun bani de mașină”? Apar cheltuieli neprevăzute și se întâmplă ca într-o lună să nu pui nimic deoparte. Și asta în timp ce prietenii tăi deja se bucură de confortul propriului automobil. Merg în vacanțe sau fac escapade de weekend la țară.

Bani câștigi, ajungi să recuperezi și veniturile modeste de la început de carieră. Timpul, însă, nu poate fi recuperat.
Ia acum mașina visurilor tale, în leasing – o soluție rapidă ce îți va deschide noi orizonturi. Ce înseamnă leasing? Leasingul este o formă de împrumut, în care o companie de finanțare vă cumpără bunul pe care îl doriți, iar dumneavoastră, ulterior, achitați o rată lunară, conform contractului semnat cu finanțatorul.

Tipuri de leasing

Știm că leasingul, prin definiție, se asociază în primul rând cu mașinile. Doar că acestea nu sunt nici pe departe singurele bunuri ce pot fi procurate în leasing.

Legislația Republicii Moldova stabilește că orice bun poate fi cumpărat în leasing, cu excepția terenurilor agricole și a proprietății intelectuale. Și pentru că varietatea acestora este mare, piața a dezvoltat mai multe tipuri de leasing. Cel mai des părțile apelează la două tipuri: financiar și operațional. Pentru că mașinile cel mai des fac obiectul contractului de leasing, le vom oferi și noi drept exemple de leasing operațional și financiar.

Particularitățile leasingului operațional

Apelezi la un leasing operațional atunci când vrei să conduci temporar o mașină, fără să intri în posesia ei în momentul expirării contractului de leasing. Altfel spus, din start ești conștient că vine momentul în care va trebui să returnezi automobilul creditorului. Într-o abordare simplistă, asta înseamnă că mai curând veți plăti chiria mașinii și nicidecum rate de răscumpărare.

Un leasing operațional presupune achitarea unei rate lunare ce va fi calculată în funcție de kilometrii parcurși într-un an, uzura automobilului, dobânda și durata contractului. Avantajul acestui tip de leasing este că, la expirarea contractului, veți returna mașina, fără să vă preocupe vânzarea ei.

Caracteristicile leasingului financiar

Dacă ai impresia că te-a cucerit, din prima, un automobil sau altul, atunci leasingul financiar e soluția cea mai potrivită. Vorbim de o formulă clasică de finanțare – compania cumpără bunul în favoarea clientului său.

Beneficiarul întoarce împrumutul în rate, conform contractului de leasing financiar. Ratele lunare vor fi calculate reieșind din costul mașinii, dobândă și perioada de rambursare a împrumutului.

Valoare reziduală

Costul final al automobilului va fi influențat și de valoarea reziduală a bunului – o parte din prețul lui de piață, exprimată de companiile de leasing în procente.

Valoarea reziduală influențează invers proporțional mărimea ratelor lunare. De exemplu: o valoare reziduală mare este asociată cu rate de leasing reduse și viceversa. De regulă, în cazul persoanelor fizice, contractele au o valoare reziduală mai mare, astfel încât și rata lunară să fie mai mică.

Cum să cumperi o mașină în leasing?

Dacă ai ales deja mașina potrivită, ai o sumă de bani pusă deoparte ca să vii cu propria contribuție, semnarea unui contract de leasing este o procedură simplă. Cum funcționează leasingul? Sunt trei pași, ce pot fi parcurși într-o singură zi.

  1. Consulți cu experții MOGO toate detaliile viitorului contract de leasing și completezi cererea prin care soliciți oficial finanțarea.
  2. După aprobarea împrumutului de tip leasing, vii cu propria contribuție (un anumit % din costul mașinii)
  3. MOGO cumpără mașina de la vânzător, te urcă la volan și îți urează Drum Bun!

Cât privește rata lunară, de regulă, stabilim împreună cu beneficiarul suma pe care este gata să o plătească, astfel încât aceasta să fie cât mai comodă. În acest sens, clienții noștri au libertatea să aleagă dacă vor un împrumut în 18 rate sau în maxim 60. De exemplu, un contract de leasing de 100 000 de lei (echivalentul a 5 000 euro) poate însemna rate lunare foarte diferite. De la aproximativ 3000 de lei pe lună în cazul unui împrumut pe o perioadă de cinci ani și circa 8000 pentru unul cu perioada de rambursare de un an și jumătate.

Leasingul auto este o soluție pentru cei care vor să se bucure deja azi de ceea ce vor să aibă mâine. Este un instrument modern, la care recurg oamenii din întreaga lume pentru a-și schimba condițiile de trai sau pentru a-și dezvolta afacerile. Fenomenul se dezvoltă cu pași rapizi și în Republica Moldova. Doar anul trecut, atât persoanele juridice, cât și fizice, au cumpărat în leasing automobile în valoare de 26,5 milioane de euro.