Cele mai bune maşini second-hand

21.09.2022

Cele mai bune maşini second-hand

Doar 14 la sută din totalul mașinilor importate de Republica Moldova, în 2021, au fost noi. Restul – uzate. Economiștii nu văd premise ce ar schimba acest raport. Dimpotrivă. Inflația globală, criza de componente din industria auto și războiul de la hotar alimentează majorarea cotei de piață a automobilelor second hand. Într-o perioadă atât de complicată, mașina la mâna a doua înseamnă mai degrabă o investiție rațională decât sărăcie.

Este adevărat că piața secundară este plină de rable, dar, în multitudinea ofertelor găsești și mașini fiabile, care își merită toți banii.

Cum să cumperi o mașină second hand?

Suntem reticenți, pe bună dreptate, în raport cu mașinile rulate nu pentru că au un parcurs, ci mai degrabă pentru că, sub capotă, ar putea ascunde diferite probleme. Uneori, destul de costisitoare. Din fericire, riscurile ascunse pot fi diminuate, datorită tehnologiei digitale. O simplă căutare pe google te va direcționa către mai multe site-uri, gata să-ți ofere informații despre istoria automobilului. Cu ajutorul codului VIN, afli parcursul real, dacă a fost deservit la timp și cel mai important – posibila implicare în accidente.

Odată ce raportul VIN este unul acceptabil, nu-ți rămâne decât să bați palma cu vânzătorul. Doar că puțini sunt cei care sunt gata să pună pe capotă 100% din costul mașinii. Pentru asta piața a dezvoltat instrumente cum ar fi creditul sau leasingul auto.

De unde cumperi o mașină uzată?

Rar se întâmplă să găsești mașina visurilor într-o zi sau două. Cele mai rapide soluții sunt piețele auto cu vânzare, dar și ofertele plasate pe site-urile de anunțuri de persoane fizice. În căutarea mașinilor la mâna a doua, nu doar mai ieftine, dar și în stare perfectă, moldovenii apelează și la companii/persoane fizice care se ocupă de importuri.

Dacă preferați un model european, mare atenție la parcurs. Așa se întâmplă că o bună parte dintre mașinile importate din Europa au odometrul întors înapoi. Cât privește mașinile aduse de peste ocean, marea lor majoritate au fost implicate în accidente. În cazul lor, marea provocare este să evaluăm corect gradul de accidentare.

Soluția ce implică cele mai mici riscuri este să căutăm mașini rulate la dealerii auto autorizați. Cea mai mare parte a saloanelor din Chișinău au în vânzare și mașini la mâna a doua. Reprezentanții mărcilor mondiale nu-și riscă reputația și au grijă să pună în vânzare doar mașini verificate, fără defecte ascunse. Dar pentru siguranță se plătește. Prețurile sunt ceva mai mari nu doar din acest motiv, dar și pentru că aici găsești și mașini aproape noi.

Cele mai bune mașini rulate

Republica Moldova, urmează trendul Europei la capitolul preferințe. 90% din totalul mașinilor noi vândute în prima jumătate a anului sunt SUV-uri și crossovere, o tendință tot mai pronunțată și pe piața secundară.

Toyota RAV4

Toyota RAV4

Toyota RAV4 – cu siguranță este unul dintre cele mai îndrăgite crossovere de către moldoveni. De-a lungul anilor, acestea și-au creat o imagine de mașini fiabile, ce rezistă cu brio chiar și drumurilor noastre. Și nu vorbim doar de caroserie. Motorul, fie el diesel sau benzină, este lucrează ca un ceas elvețian, iar pentru asta nu trebuie să ai grijă decât să schimbi uleiul la timp. Cele mai des întâlnite pe drumurile țării sunt cele de generația a patra (anii de producție 2013-2018). Și pentru că cererea dictează piața, prețul este pe măsură. Un RAV4 de 9 ani pornește de la 14 000 de euro.

Renault Kadjar

Renault Kadjar

Renault Kadjar – apărut în premieră în 2015, abia acum își arată mușchii pe piața secundară. Modelul francezilor convinge multe familii prin spațiul generos, motorul diesel de 1.5 litri dCi și dotările bogate. Experiența arată că acest model are un consum mediu ce nu depășește 6,5 litri de motorină chiar și în oraș. Un ultim argument, dar cel mai convingător este prețul. Modelul francez este o alternativă cu mult mai ieftină în comparațiile cu SUV-urile nipone sau germane. Cel mai vechi Kadjar (produs în 2015) pornește de la 11.000 de euro.

Kia Sorento

Kia Sorento

Kia Sorento – SUV-ul care îți dă mai mult confort decât te aștepți să primești pentru banii care-i plătești. 7 locuri, perfect și pentru o familie mare, cu 3-4 copii. Portbagajul este imens, iar banchetele din spate se pliază, astfel încât să obții un pat în toată legea. În timpul deplasării, vei rămâne surprins de modul în care mașina înghite denivelările mici. În mare parte vorbim despre modele cu motoare diesel de 2.2 centimetri cubi. În piețele auto, cele mai des întâlnite modele de Sorento sunt produse în 2017-2018. Prețul lor pronește de la 23 000 de euro.

Volkswagen Passat

Volkswagen Passat

Volkswagen Passat – mașina poporului la nemți, dar și cea mai populară marcă germană și în Republica Moldova. Faptul că cele mai multe Passat-uri întâlnite pe drumurile noastre sunt de generația a șasea (anul producerii 2005-2010) vorbește de la sine despre calitatea germană. Datorită corpului complet zincat, Passat B6 este foarte rezistent la rugină. Calitatea sedanului se vede și în interior, unde toate detaliile arată ca noi, inclusiv într-o mașină de 15 ani. Moldovenii, ca și europenii, preferă versiunile break, furgonetele în care încape totul. Un Passat B6 fie el și vechi de 15 ani costă aproximativ 7 000 de euro.

Concluzie

Indiferent dacă alegi un SUV, sau un sedan, japonez sau german în cazul mașinilor rulate, cel mai important lucru este să nu omiți etapa verificării automobilului. O mașină rulată și fiabilă poate justifica investiția și prin faptul că, într-o perioadă scurtă te ajută să câștigi cu mult mai mult decât ai plătit pentru ea.
Și pentru că cererea pentru automobilele la mâna a doua este cu mult mai mare, piața a dezvoltat și noi instrumente. Acum, leasingul auto nu mai este doar despre mașini noi, dar vine să încurajeze inclusiv tranzacțiile cu mașini rulate.

Articole similare

Must-have-urile pentru mașină: Ce trebuie să ai mereu în interiorul autoturismului tău

11.03.2024

Cât de des ar trebui să schimbi uleiul de motor?

04.03.2024

Cum să conduci o mașină în condiții de vânt puternic

13.02.2024