Categorii permis de conducere

28.08.2023

Categorii permis de conducere

În Moldova, sistemul de categorii pentru permisul de conducere este conceput pentru a permite șoferilor să conducă diverse tipuri de vehicule în funcție de capacitatea și experiența lor. În acest articol, vom explora categoriile principale de permise de conducere și cerințele asociate pentru fiecare categorie.

Categoria A

Categoria A permite conducerea motocicletelor și scuterelor cu o capacitate cilindrică mare și o putere semnificativă. Această categorie este potrivită pentru cei care doresc să conducă motociclete mari și puternice. Vârsta minimă pentru a obține permisul de conducere pentru categoria A este de 24 de ani. Pentru a obține acest permis, candidații trebuie să urmeze un curs de pregătire și să susțină un examen practic. În cadrul categoriei A există și următoarele subcategorii:

 • Subcategoria AM: Permite conducerea ciclomotoarelor cu o viteză maximă de 45 km/h. Vârsta minimă pentru această subcategorie este de 16 ani.
 • Subcategoria A1: Permite conducerea motocicletelor cu o cilindree de până la 125 cm³ și o putere de maximum 11 kW. Vârsta minimă pentru această subcategorie este de 18 ani.
 • Subcategoria A2: Permite conducerea motocicletelor cu o putere de până la 35 kW. Pentru a obține acest permis, vârsta minimă este de 20 de ani, iar candidații trebuie să fi deținut permisul de conducere pentru subcategoria A1 cel puțin doi ani.

Categoria B

Categoria B este cea mai comună și permite conducerea autovehiculelor cu o masă totală maximă de 3.5 tone și proiectate pentru transportul de maximum 8 pasageri, în afara șoferului. Persoanele care doresc să obțină acest permis trebuie să aibă vârsta de cel puțin 18 ani. Cursul de pregătire pentru această categorie include atât aspecte teoretice, cât și o pregătire practică. În cadrul categoriei B există și următoarele subcategorii:

 • Subcategoria BE: Permite conducerea combinațiilor de vehicule cu o masă totală maximă de 3.5 tone și remorcă cu o masă totală de peste 750 kg.
 • Subcategoria B1: Permite conducerea quad-urilor și tricicletelor cu o putere maximă de 15 kW. Vârsta minimă pentru această subcategorie este de 16 ani.

Categoria C

Categoria C permite conducerea autovehiculelor destinate transportului de mărfuri, cu o masă totală mai mare de 3.5 tone. Vârsta minimă pentru a obține permisul de conducere pentru categoria C este de 21 de ani. Pentru a deveni șofer profesionist, candidații trebuie să urmeze un curs de pregătire profesională și să susțină un examen practic. În cadrul categoriei C există și următoarele subcategorii:

 • Subcategoria CE: Permite conducerea combinațiilor de autovehicule din categoria C cu o remorcă cu o masă totală de peste 750 kg.
 • Subcategoria C1: Permite conducerea autovehiculelor destinate transportului de mărfuri, cu o masă totală între 3.5 și 7.5 tone.
 • Subcategoria C1E: Permite conducerea combinațiilor de autovehicule din categoria C1 cu o remorcă cu o masă totală de peste 750 kg.

Categoria D

Categoria D permite conducerea autovehiculelor destinate transportului de persoane, cu mai mult de 8 pasageri în afara șoferului. Vârsta minimă pentru a obține permisul de conducere pentru categoria D este de 21 de ani. La fel ca în cazul categoriei C, candidații care doresc să devină șoferi profesioniști pentru transportul de persoane trebuie să urmeze un curs de pregătire profesională și să susțină un examen practic. În cadrul categoriei D există și următoarele subcategorii:

 • Subcategoria DE: Permite conducerea combinațiilor de autovehicule din categoria D cu o remorcă cu o masă totală de peste 750 kg.
 • Subcategoria D1: Permite conducerea autovehiculelor destinate transportului de persoane, cu o capacitate de maximum 16 pasageri în afara șoferului.
 • Subcategoria D1E: Permite conducerea combinațiilor de autovehicule din categoria D1 cu o remorcă cu o masă totală de peste 750 kg.

În concluzie, categoriile de permis de conducere din Moldova sunt structurate pentru a asigura siguranța și abilitățile șoferilor în funcție de tipul de vehicule pe care doresc să le conducă. Fiecare categorie și subcategorie necesită o pregătire specifică, iar respectarea regulilor de circulație și a cerințelor legale este esențială pentru a fi un șofer responsabil și conștiincios.

Pe portalul auto al companiei MOGO, https://auto.mogo.md/, puteți selecta și achiziționa o mașină de pasageri second-hand în credit sau leasing. Sunt disponibile mașini de orice marcă și an de fabricație.

Articole similare

Ce este EURIBOR

07.09.2023

Ce se intampla dacă nu achiti creditul?

05.09.2023

Motorina sau benzina

31.08.2023